Lieve gast

Terwijl ik door mijn agenda blader om mijn planning voor de komende twee weken uit te werken, merk ik hoeveel interessante én leuke activiteiten er in staan. Dit vraagt echt om een Nieuwsbrief: leuke uitjes, markten, beurzen, kokkerellen, nieuwe jams-pasta’s-fruitsnoepjes-bonbons. Laat ik maar snel beginnen! 

Herfst- en Kerstmarkten

In oktober en november staan een paar héle leuke markten genoteerd in mijn agenda.
 
Ten eerste komende zondag, 1 oktober, in Ledeacker bij Oele Tôn’s Gasterij. Deze markt, ‘Ladies Day met Bien en Ilse’, is van 11 tot 16 uur. De naam zegt het al, op die speciale dag worden de dames in de watten gelegd. Maar ook de heren zijn van harte welkom. Voor hen is er zelfs een bierproeverij in een, speciaal voor hen, ingerichte kroeg. Daar passen mijn nieuwe bierjams, die dag uiteraard te vinden in mijn kraam, weer héél goed bij!
 
Eén week later, zondag 8 oktober, sta ik in Horst op de Hiltho. Maar daarover straks meer onder het kopje ‘Smaakparels’.
 
Zondag  15 oktober ga ik naar een zeer romantische locatie: Kasteel Tongelaar in Mill, voor het jaarlijkse Pluk- & Oogstfeest. De poort van het kasteel gaat om 11uur open. Er is een Smaakmarkt, Wild-plukwandeling, Live-cooking, Kastanjes poffen op het binnenplein. Enfin, je kan hier uren ronddolen, om precies te zijn tot 18 uur …

Zondag 19 november wordt het een thuiswedstrijd. Dan ga ik naar Angela Goossens, van Agapanthus Workshops, hier in Siebengewald. Zij laat dan op haar jaarlijkse Kerstshow de nieuwste bloemschik-werkstukken zien. Ik laat op mijn beurt iedereen proeven van mijn specale jams-chutneys-sauzen-dressings-etc.
 
Vervolgens sta ik vijf dagen later, net als vorig jaar, op de Kerstfair in Drunen (24 – 25 – 26 november). Een heel weekend waar je je kan vergapen aan mooie serviezen, kleding, kerstartikelen en proeven van vele lekkernijen waaronder die van mijn winkeltje Het Weckparadijs. 

Bonbons - Nieuw !

Bij bijna alle bovenstaande markten krijg ik gezelschap van Angelika Scheinert. Zij is een kunstenares met bonbons, en dan vooral de vullingen, haar specialiteit. Zij gaat altijd voor het aparte en bijzondere, daar herkennen we elkaar in. Elke keer zie ik, als ze weer een nieuwe jam komt proeven, haar blik veranderen, in gedachten verzonken. Dan staat ze zogenaamd al in haar keuken uit te vogelen welke chocola, puur-wit-melk, erbij past. En of de vulling aangevuld moet worden met room, of juist niet, etc. etc. Dit keer ga ik dus sámen met Angelika de kramen/stands, in zowel Ledeacker, Mill als Drunen, bemannen. Ik zit me nu al te verkneukelen om de reacties die zeker gaan komen na het proeven van haar bonbon-bommetjes!

Smaakparels in actie

In de landelijke Week van de Smaak, 1 t/m 9 oktober, zijn ook de Smaakparels uit de Top van Limburg actief. Ik ben ook één van die smaakparels zoals jullie weten.
3 oktober werken we samen met ‘Bergen Beweegt Natuurlijk’. Met de Smaakparel EXPRESS, een zeer luxe huifwagen die van alle gemakken is voorzien (ook voor rolstoelgebruikers), rijdt Math Loonen via de ‘Tour Proef de Beweging’, met zijn gasten door de Maasduinen waarna ze bij mij verwend worden met een mini-3-gangen-menu (waarvan de ingrediënten natuurlijk uit eigen tuin en keuken komen).
Paar dagen later bouwen de Smaakparels hun stand op in Horst op de Hiltho (6 t/m 11 oktober), waar wij onze regio en mooie bedrijven, de pareltjes, gaan promoten. Op de zondag, 8 oktober, beman ik de Smaakparel-kraam. Voor mij wordt het wel een déjà-vu, daar ik al eerder op de Hiltho acte de présence heb gegeven. Toen was dat samen met Theo, voor het Gilde van Streekrestaurants, hij als demonstratie-kok, ik als spreker. Mooie herinneringen, maar alweer heel wat jaartjes geleden, waar blijft de tijd! 

30 september, Open Huizen Dag

Maar voordat oktober van start gaat heeft september nog een paar dagen te gaan. Zo is er op de laatste dag van deze maand, zaterdag a.s., 30 september, Open Huizen Dag. Ook ik doe daar aan mee en zet die dag van 11 tot 15 uur mijn voordeur wagenwijd open voor wie in mijn huis cq bedrijf geïnteresseerd is. Uiteraard zorg ik voor een verse bak koffie/thee met iets lekkers erbij.
Natuurlijk hoop ik die dag de persoon te ontmoeten die zich, net zoals wij, Theo en ik, op deze locatie één gaat voelen met boerderij, erf en natuur. En hopelijk net zoveel energie van deze superlocatie mag gaan ontvangen. Mocht u iemand kennen die op zoek is naar een locatie zoals deze, laat het hem/haar dan even weten. De bestemming op het pand was, toen wij het 20 jaar geleden kochten, ‘wonen’ en dat is nu ook weer mogelijk. Zegt het voort, zegt het voort … De Heilige Sint Jozef probeert op zijn manier ook een beetje mee te helpen!

Mijn laatste culinaire creaties

Tussen alle bedrijvigheid door (partijen - een vakantiehuisje dat continue bezet is - markten - research boek - bloggen schrijven) vind ik het altijd fijn om lekkere combinaties van fruit, kruiden en groenten te bedenken en te bereiden, om ze even later, in potjes en flesjes, te wecken. Voor mij is dat een soort ontspanning.
Het assortiment van mijn winkeltje Het Weckparadijs is weer wat verder uitgebreid met o.a.:
  • Nieuw-Zeelandse Spinazie Dressing
  • Gele Kornoelje jam met Kaneel
  • Jelly van Paprika, Peper en Appel
  • Blauwe Druiven - Franse Cognac jam
  • Witte Druiven - Limoncello jam
  • Snoepdruifjes op Siroop
  • Pastasaus van N-Z Spinazie met Bacon en Mascarpone
En niet te vergeten mijn MANNEN-jams. Deze jams heb ik gemaakt met bier (Gulpener Bio UR Pilsener). Voor mannen, maar ook voor stoere vrouwen!
  • Witte Uien-Bier jam (mét of zonder kummel)
  • Caramel-Bier jam.

Spinnen, boek, tv-opname

Terwijl ik al deze nieuwtjes op papier zet is het buiten mistig. De wereld om me heen is klein en heel mysterieus. Zo zag ik toen ik net de kippen en duiven ging voeren overal spinnenwebben. Hangend in het hekwerk, tussen een paar rietstengels langs de vijver. Je kan zien dat de herfst zijn eerste schreden heeft gezet, het is ‘showtime’ voor de spinnen, de uitslovers. Vooral bij het zien van onderstaande spinnenwebben. Eén bij de vijver in het riet en de ander in het bosje bij de kas. Vooral die laatste is een meesterwerk, daar neem ik mijn spreekwoordelijke hoed voor af. Mooi hè …
 
Op de valreep denk ik ook nog aan het blad Gastvrij, een horecamagazine voor Nederlands en Belgisch Limburg, waarin ik een onderdeel mocht zijn in het artikel over Noord-Limburg. Mooie promotie van de Maasduinen. Maar ook denk ik aan de Schrijfwedstrijd van Droomvallei Uitgeverij, waar mijn verhaal in hun bundel wordt opgenomen! Of aan 10 oktober a.s. als de EO hier op de Hoeve tv-opnames komen maken. En aan de Kerstpakketten. Volgende keer meer hierover. Of als je niet zo lang kan wachten, kijk dan voor de laatste berichten op mijn Facebookpagina's: De Bourgondische Hoeve  &  Anneliese Vonk. Op de laatste vind je ook mijn blogs!
 
Ik wens jullie allen mooie, spannende, inspirerende, gelukkige en kleurrijke herfstmaanden toe. Met of veel activiteiten net zoals ik, of lekker ontspannend met een boek op de bank. Wat je ook doet: geniet ervan! Ik hoop elkaar weer snel te zien, bij mij op de Hoeve hier in Siebengewald, of in Ledeacker, of in Mill, of in Drunen, of …
 
Lieve groet,
Anneliese Vonk.