Lieve Gast,

Voordat de vakanties beginnen wil ik jullie nog even bijpraten over het wel en wee van De Bourgondische Hoeve. Door de drukte is dat de laatste maanden er een beetje bij ingeschoten... Druk in het koppie, druk met het vakantiehuis (deze zomer continue bezet!) en druk met het restaurant; lunches, diners, work-shops. En niet te vergeten het hapjesbuffet, dat is echt een succes, een goed verzorgd middagprogramma met koffie/thee-taart-drankjes-uitgebreide hapjesplanken cq schalen dat niet de hele wereld hoeft te kosten! 
Verder druk met... lees verder!

20 jaar Siebengewald

1 juli 2017 is het precies 20 jaar geleden dat wij, Theo en ik, hier neerstreken. Eerst bivakkeerden we in een caravan, om die kort daarna in te ruilen voor een paar tenten. Een beetje primitief, maar ach, we waren jong en gingen voor onze droom! De eerste klus was het omtoveren van de paardenstal naar een gastenverblijf. Twee maanden later was die job geklaard en konden we weer fatsoenlijk douchen en slapen. In de afgelopen 20 jaar is hier heel wat werk verzet, ge- en verbouwd, geteeld, gekookt en geweckt. Maar ook gelachen, gehuild, genoten, ons verbaasd, verwonderd, geërgerd en het allerbelangrijkste; ons hier altijd thuis gevoeld.
 
Op Facebook heb ik een speciale pagina aangemaakt met de titel ‘Nostalgie 20 jaar De Bourgondische Hoeve’. Hiermee wil ik mooie herinneringen ophalen en delen. Ik heb er al diverse geplaatst. Jullie eigen speciale herinneringen aan De Bourgondische Hoeve zijn natuurlijk ook van harte welkom! Zo zien jullie op onderstaande foto de caravan, net voordat ie weg ging, met op de achtergrond een van de tenten. De verbouwing van de Paardenstal was in volle gang!
 

Smaakparels & BSO; Smulsessie

De afgelopen weken hebben de BSO (Buiten Schoolse Opvang van schoolkinderen) en de Smaakparels van de Gemeente Bergen de handen inéén geslagen. Met als doel: jonge kinderen laten zien waar het eten vandaan komt en ze er tevens bewust van maken dat ‘gezond en vers eten’ best makkelijk is. De kinderen bezochten daarvoor diverse Smaakparel-bedrijven, zoals die van mij. Zo gebeurde het dat er op een middag 10 kinderen bij mij in de keuken stonden om gezamenlijk een grote pan soep van allerlei groente, uit koelkast en voorraadkast, te koken. Mijn uitgangspunt was het tegengaan van voedselverspilling. Ik vond het een feestje, vooral bij het zien van die glunderende kindersmoeltjes, genietend van hun zelf gebrouwen soep! 

Komt er een vervolg op mijn eerste boek?

Ga ik het zeggen, ga ik het niet zeggen… Moeilijk, moeilijk. Te vroeg of?? Maar ik zit er zo vol van dat ik het niet kan laten, ik wil het gewoon met jullie delen. DUS BIJ DEZE: er komt een tweede boek aan! Na het verschijnen van ‘Was er maar een recept voor rouwen’ kreeg ik veel mooie en lieve reacties. En dat houdt niet op, zo stond er deze maand een recensie in Brancheblad Uitvaartzorg. Door de Social Media, de recensies in diverse bladen, het rondvertellen, blijft er vraag naar mijn boek. Dat ik mensen kan bijstaan, helpen, met gesprekken en met een boek, het blijft speciaal… (Meer informatie hierover is te vinden op mijn website)
Die reacties zorgen er wel voor dat ik nu weer een boek ga schrijven, waar ik al druk bezig mee ben. Dit keer gaat het niet over rouw, nee, het wordt een totaal ander verhaal. 

‘Marjanneke, een stoer wijf!’

Het zou zo maar kunnen dat dit de titel van mijn nieuwe boek wordt. Ik wil jullie even voorstellen aan Marjanneke, mijn overgrootmoeder, de oma van mijn moeder. In 1884 verhuist ze, samen met haar gezin, vanuit Schaijk naar Dordrecht. In de veertien jaar dat ze daar woont laat ze zien dat ze haar mannetje staat, alles aanpakt, dat een dubbeltje ook een kwartje kan worden, kortom dat ze een stoer wijf is! Voor dit boek doe ik veel research. Dat levert weer mooie gesprekken op, een vernieuwde kennismaking met Dordrecht, hoe om te gaan met een archief, nieuwe familieleden, een fanatieke schrijverscoach; er gaat een andere wereld voor me open. De mooiste ontdekking vind ik toch wel dat Marjanneke en ik, buiten de bloedlijn om, dezelfde voorliefde voor horeca (restaurant/hotel) hebben, de rode draad in ons beider leven. Ik heb het dus niet van een vreemde! Graag hou ik jullie op de hoogte van mijn vorderingen, let op Facebook! Op onderstaande foto zien jullie de kade, aan de Oude Maas,waar 123 jaar geleden mijn overgrootvader grote ladingen boter stond in te schepen voor transport naar Engeland. Jullie begrijpen dat toen dat tot me doordrong dit voor mij wel een kippenvel-moment was...

Late nachtvorsten

In de afgelopen maanden april en mei was Moeder Natuur ons niet altijd even goedgezind met haar sterk wisselende temperaturen. Nachtvorsten waarbij zelfs -9 werd genoteerd!
Een ramp voor de grote professionele telers. Maar ook ik, met mijn bescheiden aantal fruitbomen, was niet blij toen ik zag hoe flink mijn boomgaard er van langs had gekregen. Alles stond toen namelijk al of in bloei of hadden reeds de eerste vruchtjes. Zo geven de drie grote walnotenbomen dit jaar geen ene noot, helaas… Ook geen vruchten van diverse pruimen- en perenbomen. Op onderstaande foto zien jullie de bevroren vruchtjes van de mirabel. De resterende fruitbomen doen hun best, maar daar zit, door die nachtvorsten, veel minder fruit aan dan vorige jaren. Terwijl ik zuchtend en een beetje verdrietig de boomgaard bekijk is het alsof ik Theo hoor zeggen; “Minder fruit? Joh, niet zeuren, dan heb je ook minder werk. En trouwens, er blijven genoeg andere klussen over voor jou, je hoeft je echt niet te vervelen…!” Grappig, tegenwoordig noemen ze dat geloof ik 'omdenken', toch? 

Laatste nieuwtjes

Op het einde van deze nieuwsbrief nog een paar huishoudelijke berichtjes; over het assortiment van mijn Winkeltje en de komende (streek)markten. 

Nieuw in mijn Winkeltje ‘Het Weckparadijs’;

  • Pesto, gemaakt van Postelein (één van de vergeten groenten), zacht van smaak. De Postelein groeit bij mij in de kas.

  • Frambozenmosterd. Naast de Vijgen- en Kweeperenmosterd heb ik nu ook een mosterd gemaakt met eigen frambozen. Zoet en pittig; heerlijk!

  • Chutney, gemaakt van Pompoen-Appel-Wortel-Kaneel. Dat laatste geeft de chutney een nostalgisch smaakje mee.

  • Jam van Druif (eigen) en Sinaasappel (Fairtrade) en Kardemom (het Oosters tintje).

In mijn kas kweek ik ook het 'geluksplantje' Klavertje-vier. Ze zien er altijd zo lief uit. Hiervan verkoop ik zowel de bloembolletjes als het plantje. Leuk om jezelf of een ander cadeau te geven, want tja, we gunnen iedereen toch een beetje geluk?
 
Markten;

  • Zaterdag 1 en zondag 2 juli; Kunstexpo-Zomerfair bij Atelier Boeckeldt in Goch, bij mij net over de grens (Boeckelterweg 413, Goch). www.atelierboeckeldt.com Mijn kunst zit verstopt in potjes, zakjes en flesjes...

  • Zaterdag 15 juli Pruuvement Gennep. Ditmaal staat deze streekmarkt in het teken van 400 Jaar Stadhuis Gennep. Wellicht proef je die dag de 17e eeuw een beetje terug in mijn soep!

  • Dan volgen er nog meer markten, maar die kunnen jullie te zijner tijd op mijn website terugvinden.

Op de valreep nog een tip; in het Brabantse Boekel, in de Mouthoeve, is sinds kort een superleuk klein winkeltje geopend. Het heet ‘Bij Ilse’. Haar assortiment vind ik erg Italiaans, totaal andere producten dan die in mijn winkeltje Het Weckparadijs. Daarom eigenlijk ook wel leuk om dit met jullie te delen, we bijten elkaar tenslotte niet, en nee, ik heb geen aandelen haha!!!! 

Tot ziens

Rest mij nog jullie allen een fijne zomer toe te wensen. De vakanties staan voor velen weer voor de deur. Of het nu thuisblijven wordt (Rundhause) of Nederland of het buitenland, met zulk weer beginnen ze in ieder geval goed. Kijk wel uit voor die brandende zon, goed insmeren, want al is het pas juni, de eerste hittegolf van het jaar is hier in Noord-Limburg alweer een feit. Misschien treffen we elkaar de komende maanden op een van de markten, bij mij op het terras, of in mijn winkeltje of restaurant…Of komen we elkaar tegen op Facebook met dierbare herinneringen. Waar het ook mag zijn, graag tot ziens!

Lieve groet, Anneliese Vonk - van der Zanden. 

0485-441633 / 06-53644482
Website;    - www.debourgondischehoeve.nl
Facebook; - De Bourgondische Hoeve 
                - Nostalgie 20 jaar De Bourgondische Hoeve