"Opgeweckt 'feestmaand' december in"

Zondag 03 december 2017

Opgeweckt ‘feestmaand’ december in.

Kerstmarkten
Wonend aan de Duitse grens ontkom je er niet aan: Weihnachtsmärkte! De Kerstmarkten in Duitsland zijn in de grote steden erg groot, mooi, leuk en lekker. Zij wisten dit als eerste te creëren. En wij Nederlanders proberen die weer na te bootsen. Twee die daar echt in zijn geslaagd, zie je in Valkenburg en Maastricht, in het zuiden van ons Limburg. In het Westland vindt je ze o.a. in Den Haag en Leiden. Natuurlijk heb je ook nog de één- tot driedaagse Kerstmarkten zoals bv in Dordrecht, of de Kerstfair in Drunen waar ik afgelopen weekend ‘acte de présence’ mocht geven.

Sprookjesachtig 
De kerstsfeer op de Duitse Kerstmarkten is altijd heel speciaal. Van half november tot eind december kan je daar dan ook genieten van sprookjesachtige taferelen. De uitjes naar de Duitse Kerstmarkten zeer geliefd. Daarom zie je vanaf deze week elke dag volle bussen op de A73, op weg naar het oosten, op weg voor een gezellig Kerstuitje.

Ver weg of dicht bij? 
Die grote Duitse Kerstmarkten vindt je onder andere in Düsseldorf, Oberhausen, Keulen en Essen. Allen op ongeveer een uur rijden vanaf Siebengewald. Dichterbij is de ‘Krippenmarkt’ in Kevelaer aan te bevelen. In deze kleine bedevaartsplaats, op slechts 15 km afstand, kan je je vergapen aan de grote variatie aan kerststalletjes. Van groot tot klein, van hout tot steen, van frozen tot levend. Of mee doen aan de Adventswandeling aldaar. Voor meer mogelijkheden in Limburg en Duitsland moet je eens kijken op www.liefdevoorlimburg.nl Je ziet dan dat je je de komende maand hier in Noord-Limburg niet hoeft te vervelen. En de ‘Top 10 Beste en Gezelligste Kerstmarkten in Duitsland’ vindt je hier: http://www.kerstmarkt-duitsland.com/

Vakantiehuis De paardenstal 
Om al deze kerstmarkten en de vele andere activiteiten te bezoeken is mijn vakantiehuis De Paardenstal natuurlijk een heel comfortabel uitgangspunt. Mijn vorige logeés beten de spits af met hun bezoek aan Kerstmarkt Essen!
Het huisje is warm, knus, gezellig. Ook je huisdier is welkom. Nu moet ik oppassen anders begint deze blog op het kerstverhaal te lijken, haha.
In ieder geval kan er voor een verblijf in mijn vakantiehuis in deze maand december nog tot aan Kerstmis geboekt worden. Als je interesse hebt kan je me bellen of mailen (info:www.debourgondischehoeve.nl)

Toverstokje 
Deze week wordt bij mij in De Bourgondische Hoeve, in alle rust, alles omgetoverd in Kerstsfeer. Dat mag want woensdag a.s. verlaat de Sint ons land en krijgt de Kerstman, na deze aflossing van de wacht, alle ruimte. Dan mag ik pas echt helemaal los gaan met mijn kerstpakketten, net zoals half Nederland dat nu al doet. Ook bij mij gingen deze week al de eerste bestellingen de deur uit. What’s next?

Zoeffff… 
Uit ervaring weet ik dat de komende weken voorbij vliegen. De maand december stelt niets voor. We moeten dit, we moeten dat, nog een etentje hier, nog een laatste bijeenkomst daar. Het is allemaal heel herkenbaar. En tussendoor moeten de inkopen voor het kerstdiner gedaan worden. En niet te vergeten de cadeaus voor onder de kerstboom.

Proeverij 
Daarom staan donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 december bij mij in het teken van ‘de laatste loodjes voor Kerst’. Voor een speciaal cadeau, die lekkere soep voor de kerstdis, of die unieke jam voor het ontbijt… Naast koffie/thee met lekkers en de huisgemaakte soep staat er ook een proeverijtje klaar.
Ik zou zeggen, hou facebook in de gaten!

Kerstspullen van zolder 
Vandaag maar eens de kerstspullen voor de dag halen. Daar ik altijd heel trouw ben aan mijn kerstaccessoires (ofwel, ik kan gewoon niks weggooien) weet ik al wat er in welke doos zit. Overal zit wel een herinnering aan. Bijvoorbeeld die klokjes voor in de kerstboom die ik samen met Theo gekocht heb in Luxemburg. Of de kerststal gemaakt door de buurjongen. Maria, Jozef en het kindeke Jezus komen weer uit Kevelaer. Sommige kerstballen hingen 30 jaar geleden in de kerstboom in ons restaurant t Wichlant in Wijchen. Elk jaar hoop ik dat ze het weer overleven…

Herinneringen 
En jullie Kerst? Met boom en stal? Net zoals het vroeger thuis gevierd werd? Of…

Ik wens jullie voor nu een fijne zondag en een mooie maand december. En denk er a.u.b. ook aan dat ‘Feestelijk’ niet voor iedereen dezelfde lading heeft. Voor sommigen onder ons is de glans er door omstandigheden een beetje af. Wellicht kunnen we samen proberen die met een wat aandacht, een knuffel, een kaartje of iets anders weer op te poetsen. Zo kunnen we allen van december ‘genieten’.

Lieve groet, Anneliese.

Foto