Boeken: 1. 'Marjanneke' 2. 'Rouw'

Boeken

13 november 2019 presenteer ik mijn historische roman 'Marjanneke, stoer wijf (Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw'.

Hiervoor bracht ik in november 2011 mijn eerste boek uit: 'Was er maar een recept voor rouwen'. Meer informatie over dit succesvolle boek vindt je wat verder op deze pagina. Met daaronder ontroerende reacties van lezers van dit boek...

Historische Roman 'Marjanneke, stoer wijf. (Over)leven in Dordrecht, eind 19e eeuw'  

In 1884 bereikt de Industriële Revolutie Nederland. Vele arbeiders op het platteland zoeken hun heil in de grote steden. Zo ook Joost de Kleijn. Samen met zijn vrouw Marjanneke en hun drie kinderen verhuizen ze vanuit het Brabantse Schaijk naar het verre Dordrecht, het beloofde land. 

Hier wacht hen echter een hard leven waar ze moeten knokken om te overleven, en waar ze met meer dan 20 personen in één huis wonen. Lukt het Marjanneke haar gezin te beschermen tegen de roodvonkepidemie? Kan Joost de verleiding van drank weerstaan? En wat gebeurt er als ze je dochter uit huis halen? 

Dapper en kordaat gaan Marjanneke en Joost dit alles te lijf. Op de momenten dat verdriet en spanning het gezin teisteren, staan familie en buren voor hen klaar. Net zoals de Rooms Katholieke kerk. Maar is die hulp op tijd zodat hun oerkracht weer terugkomt? 

Reacties Proeflezers
‘Het verhaal pakt me helemaal’ ‘Wat omschrijf je het verleden mooi’ ‘Ik wil méér Marjanneke’ ‘Wat schrijf jij prachtig! Ik vind het zo beeldend, boeiend en mooi’

Overgrootouders:
Marjanneke en Joost de Kleijn zijn mijn overgrootouders. Twee jaar research heeft mij veel geleerd over waar en hoe ze geleefd hebben. Bijna al hun voetstappen heb ik kunnen terugvinden wat mij vele emotionele momenten opleverde. Met een dosis fantasie beschrijf ik hun leven in het Dordrecht van eind 19e eeuw. Het laatste hoofdstuk is geschreven, het herschrijven is gestart. Dit schrijfproces heeft een vlucht genomen na de verkoop van De Bourgondische Hoeve én met hulp van schrijfcoach Jolanda Pikkaart. Proeflezers, vormgever, drukkerij, redacteur. Allen hebben hun steentje bijgedragen aan mijn boek.
13 november is het zover, dan mag ik het eerste exemplaar overhandigen aan Wethouder van Cultuur van Dordrecht, de heer Piet Sleeking. En dat op een wel heel speciale locatie, voor mij heilige grond.

Daarna is er een 'Meet & Greet' bij een boekhandel in de oude binnenstad van Dordrecht.

De voorverkoop is reeds gestart en daarbij hoort een actie!
P
rijs boek boek is € 18,50
(Verzendkosten € 4,35) 

De Actie:

Wie nu inschrijft ontvangt bij het boek een gratis wandelroute die jullie meeneemt door Dordrecht met allemaal wetenswaardigheden van Marjanneke en haar gezin!
Ga naar dit contactformulier, https://www.hetweckparadijs.nl/contact/

En vul alle gegevens in.

Wie bij de voorverkoop ook reeds het boek betaalt, stuur ik het later toe zónder verzendkosten! Ik neem, als het formulier is ingevuld, contact met je op voor de betaalgegevens. 

 

Boek: 'Was er maar een recept voor rouwen'. Samenvatting.

'In Siebengewald runden Theo en Anneliese samen restaurant De Bourgondische Hoeve. Totdat het noodlot toesloeg. Theo werd ziek en overleed kort daarna. Wat nu? Als ondernemer kon Anneliese tenslotte niet stil gaan zitten. In dit boek, gelardeerd met o.a. recepten, verhaalt ze over haar zoektocht naar haar nieuwe ‘geamputeerde ik’. En waar zit ‘rouw’? Een boek dat makkelijk leest, je meeneemt in het leven van Theo en Anneliese, met vele herkenbare momenten voor wie ook een dierbare verloren heeft.'

Het boek, 245 pagina's dik, is in 'eigen beheer' uitgegeven: Uitgeverij Het Weckparadijs. 
Te koop in Streekwinkeltje Het Weckparadijs, Lupinestraat 24 te Beuningen. € 17,50. Pinnen is mogelijk. Ik kan het ook opsturen! Verzendkosten zijn €4,35. Klik daarvoor op deze link: http://www.hetweckparadijs.nl/contact/ Wanneer ik dan uw adresgegevens heb, stuur ik u een bevestiging waarin staat op welk rekeningnummer u het bedrag kunt overmaken. 

Recensie Hanneke Tinor-Centi; http://hanneketinorcenti.nl/was-er-recept-rouwen/
(In Vakblad Uitvaart, uitgave januari 2017, stond een mooie recensie van mijn boek van de hand van Daan Westerink.) 

Steun voor velen
Het boek is inmiddels meer dan 700 keer verkocht en gaat nog steeds het hele land door. Vanuit Den Haag, kreeg ik kort na de presentatie een ansichtkaart (op de voorkant stond: 'Er is nog zoveel niet gezegd') met achterop de volgende woorden: "Lieve Anneliese, Dank voor je dappere en bemoedigende boek! Lieve groet, Paul van Vliet". Mooi hè...

Ik wens u veel lees'plezier' met het boek. Iedereen die het tot nu toe gelezen heeft wil het in één keer uitlezen. Het leest makkelijk, en ze zijn steeds benieuwd wat er op de volgende bladzijde staat! Reacties lezers kunt u vinden onder het volgende verhaal 

Reacties Lezers Boek 'Was er maar een recept voor rouwen':

Heb het in één keer uitgelezen. Uit! Prachtig verwoord. Petje af voor je schrijven Anneliese. Aangrijpend. Ik ben er nog verdrietig van. Ook dankbaar, dat mijn man en ik zijn, waar we zijn. Maar realiseer mij dat het van de ene op de andere dag anders kan zijn. Jouw verhaal geeft een inkijk in jullie leven, jullie verdriet én in jouw kracht".

--"Ik kreeg jouw boek van een collega, begon s`avonds met lezen en heb doorgelezen...doorgelezen..... ik las n.l. mijn/ons eigen verhaal!!!!! zoveel dezelfde punten maar vooral het overlijden van in mijn geval, Wim. Rond dezelfde tijd elkaar leren kennen, Rotterdammer ik een meisje uit Brabant, Sint Tunnis. Zelfs de geboorte datum van Wim 1 juli komt in jouw boek voor. Ziek worden 26 aug. 2013, slecht bericht maar.... evt. verlenging, nee toch niet 21-11 2013 was Wim er niet meer. Ziekenhuis Boxmeer, etc. etc...
En ik heb het hele eerste deel moeten huilen, verdriet over wat ons is overkomen en verdriet over wat jullie is overkomen, zoveel herkenbaar, maar ook met een glimlach en o ja dat heb ik ook!!!! Ik ben nu 2 jaar "verder" en zou nog zoveel meer willen vertellen, wat doet jouw boek goed om te lezen en erover te huilen want dat doet ook zo goed, huilen!!!! Bedankt voor dit boek, het lijkt tijdens het lezen of ik over jouw schouder mee kijk in jouw / jullie leven, zo oprecht uit het hart. Omdat ik jouw boek te leen heb maar het zelf graag wil hebben om steeds weer te kunnen lezen en natuurlijk om die lekkere recepten te gaan proberen wil ik het graag bestellen. En als laatste wat zijn we sterk als het erop aankomt, toch??? Petje af en hopelijk zien wij elkaar op De Bourgondische Hoeve, want dat ben ik wel van plan. Lieve groetjes Rieky." 

-- "Lieve Anneliese, Wat een prachtig boek heb je over Theo geschreven.  Bij tijd en wijle liepen de tranen over mijn wangen. Ik leefde zo met je mee. We zullen de gerechten in je boek zo af en toe maken en dan zullen we  elke keer Theo gedenken, zodat hij in onze herinnering blijft. Een geweldig idee om op deze manier een boek te schrijven. Hopelijk zullen we weer eens richting Limburg rijden en dan komen we zeker even bij je aan. We hopen dat je de Bourgondische Hoeve kunt verkopen, maar dat sluit ook weer een periode af. We wensen je veel kracht en liefde toe, warme groet, Goos en Inge.

Dag Anneliese,

In een adem heb ik je levensverhaal van de afgelopen jaren gelezen. Zelden heb ik zo’n openhartig verhaal ervaren. Wat mag jij trots zijn op jezelf. 

Vol bewondering kijk ik naar je strijd om Theo en de Bourgondische Hoeve overeind te houden. Jezelf helemaal weg cijferend. Met volle energie werken aan het vullen van je winkeltje en het verwennen van de gasten. Ik heb me verbaasd over de lange periode dat je dit allemaal hebt volgehouden. De vermoeidheid moest een keer toeslaan. Jij mocht moe zijn. Maar ook die strijd om dit te overwinnen heb je opgepakt.

Ik wens je heel veel geluk en sterkte bij het verder uitwerken van je toekomst. Het zal je zeker lukken die plek te vinden waar jij gelukkig kunt zijn. Met een hartelijke groet uit Lottum,  Mieke.

Beste Anneliese, Jouw boek heb ik in één dag uitgelezen. Wat geef jij op een liefdevolle en eerlijke wijze een letterlijk kijkje in jullie keuken. Heel mooi verteld, het was alsof ik naast jou bij Theo aan het bed in de ziekenhuiskamer zat of alsof ik samen met jullie in de keuken stond. Jullie verhaal raakt me. Ik denk dat Theo al trots op je was, maar je hebt absoluut met dit boek eer gebracht aan de man die je zo lief had (hebt). Ik wens je al het goede. Wie weet tot ziens! Warme groet, Minke.

Facebookbericht 17 mei 2016:
'Kreeg net een telefoontje. Iemand in tranen. Ze stamelde; "Bedankt". Ik begreep haar niet. Ze vertelde dat ze afgelopen zaterdag mijn boek 'Was er maar een recept voor rouwen' had gekocht. Ze had het net uit en wilde mij meteen bellen. "Wat mooi, wat herkenbaar, wat fijn geschreven. En ja, wat zijn onze mannen trots op ons hè!". Wauw, hier ben ik even stil van. Afgelopen zaterdag had ze me verteld dat het twee jaar geleden was dat haar man was overleden. En hoe moeilijk het tweede jaar was, terwijl iedereen denkt dat het dan beter met je gaat. NIET DUS! Wat is het toch fijn dat ik anderen kan helpen door gewoon mijn verhaal op papier te zetten... En heftig!'

Antwoord op het Facebookbericht:
'Anneliese, nog een leuke opsteker die ik met jou en plein public wil delen; jouw boek is mijn best verkochte boek vanaf 1 januari 2016 tot nu. Die pluim ben jij en het boek meer dan waard!! Chapeau Anneliese.'

Lieve Annelies, Ik heb jouw boek met interesse gelezen!! Elke avond voor het slapen gaan een hoofdstuk. Je hebt het op een prettige leesbare manier geschreven!!! Door het lange ziekte-proces van mijn man heb ik er heel veel in herkend. Verder wil ik je zeggen dat we het prettig hebben gevonden om bij jou op de thee te zijn geweest. Lieve groet, Mia.

(Helemaal onder aan deze pagina kunt u artikels en interviews teruglezen)

Verder wil ik jullie nog attenderen op een boek dat mij ook heel dierbaar is. Het is het boek van Tokel de Vries en heeft als titel: 'Je hoort het zo vaak, als pensioen en rouw samenvallen'.

Samen met haar man Henk wilde Tokel gaan genieten van hun welverdiende pensioen. Henk wordt echter ziek en de reizen die ze samen nog wilden gaan maken met hun camper worden uitgesteld, tot... Zij omschrijft haar zoektocht naar een leven zonder Henk, hoe gaat ze daarmee om. Het is weer een totaal ander boek als wat ik geschreven heb. En dat is logisch als je de verschillen ziet tussen haar jeugd en de mijne, net als haar carrière. Heel fascinerend. Meer info kunt u vinden op www.alsrouwenpensioensamenvallen.nl.

Foto

Anneliese Vonk op Facebook

Meer