De laatste winterstuiptrekkingen?

Zondag 04 maart 2018


Koud hè?!
Wauw jongens, wat was het afgelopen week extreem koud hè! Althans dat werd ons continue ingepeperd. Buiten op de thermometer was het hooguit 7 graden onder 0. Valt in mijn ogen tijdens een winter best mee, we zijn toch geen watjes? Echter, de wind veroorzaakte een nieuw fenomeen: de gevoelstemperatuur. Op het laatst had iedereen het alleen nog maar dáár over. Begrijpelijk, -17 is ook geen pretje. Door al die heisa keek ik, net als heel Nederland, wel elk uur een keer of tien op mijn telefoon om te zien hoe koud het was. ACTUEEL, -4, met daarachter tussen haakjes het woord: RealFeel© gevolgd door of -10, of -12, of -9, zelfs door-17.

Sexy of noodzaak?
Zoals altijd is mijn eerste taak ’s morgens het verzorgen van kippen en duiven. Voerbakken vullen met legkorrel en gemengd graan, eitjes uithalen en de grote emaille pan vullen met vers water. Het laatste moest ik deze week door de vorst een paar keer per dag herhalen. Want het leek wel alsof, zodra ik het kippenhok uitliep, het water achter mijn kont om meteen bevroor. Om mezelf te beschermen tegen de vrieskou hees ik mij bij het aankleden in grijs, saai, totaal niet sexy thermo ondergoed. By the way, als je effe wil lachen, kijk dan eens hoe hoog je die broek kan optrekken. Nooit gedaan? Best komisch hoor. Maar alle gekheid op een stokkie, het ging er natuurlijk om dat die gure wind niet door mijn normale pantalon heen kon jagen. Zoals ik al zei: Koud hè!

Lekker bij de houtkachel
Verder bleef ik de rest van de dag het liefst (wat hou ik toch van die houtkachel) binnen, bij mijn warme Jøtel. Het gezin dat afgelopen week in mijn vakantiehuis De Paardenstal logeerde, hadden ook niks te klagen, ook daar was het heel behaaglijk. Maar de kinderen wilden meer actie. Zo lagen hun schaatsen achterin de auto smachtend te wachten op een ijsbaan, ze hadden ze niet voor niets meegenomen! Elke dag kwamen de kinderen de dikte van het ijs op mijn vijver controleren. Om die tijd op te vullen bezochten ze met hun ouders de Indoorspeeltuin (Ballorig) in Bergen, zwembad (GochNess)in Goch, de bioscoop (Luxor) in Venray en Natuurpark De Maasduinen (Bosbrasserie in de Sluis) in Well.

Yes, schaatsen!
Donderdag werd hun geduld beloond, eindelijk was het zover. Nadat de ouders het ijs eerst proefondervindelijk beoordeeld hadden, werd het sein op ‘groen’ gezet. Vanaf dat moment waren de koters niet meer van het ijs af te slaan. Eerst nog dik ingepakt, met muts en wanten, maar nadat ze zich warm hadden gereden, verdwenen die al snel. Het was een grandioos gezicht. En wat een superbeleving voor mijn logeés, een privé-ijsbaan, helemaal voor hen alleen.

Genieten van…
En ik? Ik heb alles mooi van een afstand bekeken, ik ben op het ijs niet zo’n held, niet met schaatsen opgegroeid. Maar volop genoten van het plezier dat de jongeren uitstraalden. Het bewijs, de foto’s en filmpjes, is voor mij genoeg.

Lente, waar ben je???
Het liefst berg ik dat thermo ondergoed weer snel op, stop ik het achterin een kast om het pas volgend jaar weer voor de dag te halen, laat de winter maar ophoepelen. Alleen ‘maart roert zijn staart’ kan nog roet in het eten gooien, misschien zelfs ‘april doet wat ie wil’...

Maar we gaan niet doemdenken. Kou of geen kou. Ik zeg: “Op naar het voorjaar!”

​Lieve groet,
Anneliese

Foto