Ik Pas, 40 dagen zonder alcohol

Zaterdag 06 februari 2016

Blog ‘40 dagen zonder alcohol’ van Anneliese Vonk - van der Zanden. Blog 1.

De laatste paar weken wordt ik overspoeld met berichten over ’40 dagen zonder alcohol’. Hoe goed dat wel niet voor je lijf is, dat het een uitdaging is, dat je beter gaat slapen, bla bla bla, etc etc etc. Dit alles voornamelijk door Gerie. Op facebook lees ik in haar berichten dat ze met haar actie veel bijval krijgt. Zelfs bij Vrouwentafel vraagt ze hiervoor aandacht. Terwijl ik net een slok neem van mijn héérlijke glas witte wijn denk ik; ‘jaja Gerie, het is nu wel genoeg geweest hoor!’ Maar… intussen is het zaadje gelegd en probeert te kiemen.

Toen ik vanmorgen mijn bed uitkwam wilde ik maar niet echt wakker worden. Onder de douche ging bij mij ineens de knop om. Ik ga me aanmelden! Om niet op andere gedachten te komen heb ik me na het aankleden meteen aangemeld.

Dus ja Gerie, je hebt er weer een ziel bijgewonnen. Vanaf 10 februari 40 dagen geen druppel alcohol. Zal het me gaan lukken? Ik ga jullie op de hoogte houden!

 

Blog 2      09-02-2016

Ik heb me afgelopen week dus ingeschreven bij Ikpas voor ’40 dagen zonder alcohol’. Elke dag krijg ik nu een mail van hen met tips en verhalen. Onder andere die van Gerie. Zij weet op een vlotte, aanspreekbare, kordate manier te vertellen wat haar triggert. Het was mede door haar dat ik voor de bijl ging!

Na het aanmelden werd ik geattendeerd op een armbandje, zo’n rubberen, weet je wel. Bij elke actie zie je er wel een voorbij komen. Ik heb er nog nooit een gedragen. Maar nu heb ik hem besteld! Een blauwe! Het moet niet gekker worden…

Toch heb ik nog zo’n soort armbandje thuis liggen, op een speciaal plekje, waar ik elke ochtend naar kijk. Ik kreeg hem van mijn schoonzus na het overlijden van Theo. Met een heel toepasselijke tekst: ‘You’ll never walk alone’.

Nou, morgen is het zover, even geen alcohol. Maar ik weet wel dat ik er niet alleen voor sta…

 

Blog 3    13-02-2016

Vandaag is het zaterdag, mijn vierde dag zonder alcohol. Het klinkt dramatisch, maar dat is het wonder boven wonder niet! Afgelopen woensdag ben ik op strooptocht gegaan naar alcoholvrije drankjes. Voornamelijk bier en wijn. Terwijl ik mijn mandje vollaad krijg ik er steeds meer schik in, verheug me zelfs op de smaken die de revue zullen passeren. Mijn keuze voor de eerste avond is een fruitig biertje (framboos-kers-bosbes) en ik ga er eens goed voor zitten. Lekker!!!

Als ik de volgende dag in de groothandel ben sla ik nog wat alcoholvrije wijnen in. Daar staat ook een proefschaal met kaasblokjes en zonder er bij na te denken stop ik zo’n stukje kaas in mijn mond. Die is lekker! Ik kijk eens goed en zie tot mijn schrik dat het een Whisky-Boerenkaas is. Nee!!! Ben ik nu al af, na slechts één dag? Ik word gerust gesteld, de alcohol is er uit, de smaak is gebleven. Oeps: “Volgende keer beter opletten Anneliese” spreek ik mezelf vermanend toe.

Intussen kan ik een appelbiertje en een chardonnay-alcoholvrijewijn toevoegen aan mijn proeflijst. Resultaat: niet verkeerd. Enne… ik mis de alcohol (nog) niet!

 

Blog 4   23-02-2016

De actie ’40 dagen zonder alcohol’ is alweer 2 weken oud! Tijd gaat snel. Zeker als ik me bedenk hoe het die avond, voordat de actie van start ging, het bij mij begon te kriebelen. Zo benauwd als ik er toen tegen op zag, zo makkelijk is het tot nu toe gegaan.

Ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik mijn directe omgeving in twee groepen kan opsplitsen. Zij die weinig of geen alcohol drinken en zij die elke dag onbewust 2 à 3 glazen alcoholische versnaperingen nuttigen. Bij de eerste groep val ik nu dus niet op. De actie doet hen ook niets. Groep twee reageert verdeeld. Van “Moet dat nou?” tot “Goed van je”. Als we het over ‘ons wijntje’ hebben hoor ik vaak het woord ‘Automatisme’ vallen.

Nu ik de alcoholvrije biertjes ontdekt heb gaat er elke avond (en daar verheug ik me ’s middags al op!) een flesje mee naar de woonkamer. Een bierglas vind ik niet fijn, een laag waterglas, waar ik ook altijd de wijn uitdrink, nipt lekkerder. Gezellig, elke keer een beetje bijschenken.

Deze blog had ik afgelopen week al willen schrijven ware het niet dat ik een darmvirusje ergens had opgelopen. In plaats van dat ik lekker in mijn luie stoel voor de tv kon zitten zat ik op mijn gemak alle tegeltjes van het toilet te bestuderen. Pfff… En dan is dat biertje niet meer interessant. Thee! Grote potten thee, dat smaakte en was het enige wat ik binnenhield.

Maar sinds gisteren gaat het weer goed en kan ik weer genieten van die frisse fruitige smaak met een beetje gist op de afdronk. Bij het inschenken besef ik ineens dat ‘Automatisme’ ook hier toeslaat, in feite niet is weg geweest. Het flesje! Daar zit het hem in. Ik ben niet van de waxinelichtjes en dergelijke. Nee, een fles met iets lekkers op tafel en op zijn tijd mezelf wat inschenken, me iets gunnen… Da’s gezellig! Tot mijn verrassing blijkt alcohol dus geen vereiste te zijn… Hoe zit dat bij jullie?

 

Blog 5    21-03-2016

Het zit erop! Klaar! Gelukt! De ‘40 dagen zonder alcohol’ zijn voorbij gevlogen. Grappig, dacht zelfs dat de komende week er ook nog bij hoorde. De vastentijd loopt tenslotte van Aswoensdag tot Pasen... En was het moeilijk? Nee!

Waarom deed ik ook alweer mee? Zelfdiscipline, daar ging het mij om. Na het overlijden van mijn Theo had ik namelijk de gewoonte om elke avond een of meerdere glazen wijn te drinken, in mijn eentje zittend voor de tv. Een automatisme waar ik een halt aan toe wilde roepen.

Afijn, 9 februari jl., een dag voordat de actie begon, struinde ik dus supermarkten en groothandels af, op zoek naar vervangende alcoholvrije drankjes. Na een sceptische proeverij van mijn gescoorde biertjes en wijn (dat kon toch niks zijn dacht ik van tevoren) bleek dat de 0,0% bieren met fruitsmaak best lekker zijn. Fris en fruitig, waarbij de alcohol niet gemist wordt. Zelfs het Witbier. Alcoholvrije wijnen missen helaas (nog) de diepgang.

En was er dan geen één moment dat ik behoefte had aan een lekkere slok? Jawel hoor, zekers. Dat was toen ik merkte dat mijn ingezonden verhaal niet door was naar de finale. Ik had ineens zo’n zin in een groot glas port! Maar na een slokje appel-bier was dat weer over!

Nu de actie erop zit kan en mag het weer, mezelf een glas wijn inschenken. Maar het rare is dat die gedachte me niks doet. Ik heb daarom besloten de vastentijd vol te maken. Oké, met als goedmaker dan een zelfgemaakte jam waarin ik diverse likeuren heb verstopt. Moet kunnen, toch?!

Hoe is het jullie trouwens vergaan? Ik denk dat ik volgend jaar weer meedoe met ‘IkPas’. Even stil staan bij de dagelijkse routine heeft mij goed gedaan.

Ik wens jullie allen fijne Paasdagen! Lieve groet, Anneliese.

 

FotoFotoFotoFoto