Supermaan

Woensdag 08 april 2020

De familieapp licht op. ‘Kijken jullie vanavond ff naar de maan?’
Maan? Intussen komt het volgende bericht binnen. ‘Jazeker, staat die heldere ster er vanavond ook?’ En dan gaat het los. ‘Bij mij wel!’ ‘Volle maan’ ‘Gezien’.
Ik heb duidelijk iets gemist. Terwijl ik op mijn telefoon google, komen er berichten over een Supermaan voorbij. Een die deze avond én nacht aan de hemel staat. Ik scroll verder, want nu wil ik wel weten wat een supermaan écht is. Simpel uitgelegd: een volle maan die heel dicht bij de aarde staat.

Ik loop naar buiten om te zien hoe die supermaan er bij mij uitziet. Boven de daken van de achterburen zie ik inderdaad een grote en ‘n wel héél fel schijnende maan. Als bewijs dat ook ik hem heb gezien, maak ik er even een fotootje van. Binnen op de bank lees ik nog even de andere appjes en stuur vervolgens mijn foto door. ‘Mooi. Om 5 uur morgenvroeg is ie op zijn grootst,’ meldt mijn zwager. Nou ben ik meestal rond die tijd wakker, dus meld ik dat ik dan nogmaals een foto van de maan zal maken.

Het is donker en ik ontwaak uit een rare droom. De laatste tijd droom ik erg veel. Zou dat te maken hebben met het corona-virus, omdat ik nu veel alleen-alleen ben? Herkennen jullie dat ook? Stop, ik dwaal af. Dat is stof voor een volgende blog.
Ik kijk op mijn digitale klok, 05.15 uur. Ik wil me omdraaien, maar gelijk voel ik dat ik iets vergeet. Ineens weet ik het weer, de supermaan! Slaapdronken gooi ik mijn benen over de rand van het bed, grijp mijn telefoon c.q. fototoestel en strompel naar de logeerkamer. Met mijn ogen halfdicht zie ik een fel licht de kamer inschijnen. Zo, dat kan niet missen, dat is hem! Ik stel de camera in en maak een foto. Op het moment dat ik me omdraai zie ik in mijn rechterooghoek nóg zo’n fel licht. Dat is apart, twee manen? Dan schiet ik in de lach en maak een tweede foto, maar nu van de echte maan. Terug gekropen in bed kijk ik even naar de net genomen foto’s. Ik grinnik bij het zien van de eerste foto. Weggooien? Ach nee, een nachtelijke foto van de straatlantaarn is toch ook mooi!

FotoFoto