Inburgeren in de vijver

Zondag 13 mei 2018


Hoera
De vijver is sinds kort twee koi-karpers rijker. Omdat hun vorige verblijfplaats voor hen te krap werd, moesten ze verkassen. Hier zijn ze van harte welkom! Mijn vijver is tenslotte een stukkie groter, er is plek zat. 

Bezorgde baas
Na een telefoontje met de vraag: “Mogen ze bij jou in de vijver?”, is het zover.
Voorzichtig tillen we de zakken, gevuld met karpers en water, achter uit de auto en lopen het eilandje op, richting steiger.
Daar laten we ze, in hun ‘doorkijk-koffer’, te water. Zo kunnen ze langzaam, op hun gemak, de omgeving bekijken èn acclimatiseren. De baas houdt het goed in het in de gaten, hij is de kenner en weet wanneer het moment daar is om ze los te laten. De omschakeling van de temperatuur naar het nieuwe water heeft even tijd nodig. Eerst liggen de karpers nog stil maar zodra ze meer gaan bewegen is het moment daar en laten we ze vrij. Beiden zwemmen met een vaartje weg, op verkenningstocht! 

Kleurrijk
Intussen krijgen ze gezelschap van de andere bewoners, die hen nieuwsgierig, al snuffelend, begroetten. Vele kleuren koi-karpers schieten door het water langs hen heen: bruine, grijze, gele, grijsblauwe, rood-oranje, bruinzwarte. Samen met de nieuwe karpers, wit met hier en daar een oranje vlekje, vormen ze een bont gezelschap.

​Broodmoment
Als ik de steiger oploop, en net als de oude baas op het hout klop, komen de karpers er gelijk aan gezwommen. Ze weten dat ze wat lekkers krijgen.
Zittend op mijn vaste plek, stukjes brood gooiend in het water, is het genieten met een grote G. Er komen steeds meer karpers tevoorschijn, de tamtam doet zijn werk. Over elkaar heen buitelend proberen ze allen wat brood te bemachtigen. Het is echt hun speelkwartiertje…

De natuur
Waren de bomen en stuiken een maand geleden nog kaal en bruin, nu zit alles in het blad en is alles groen. Ook in de vijver is alles tot leven gekomen. Zo is er nog niks te zien en zo ligt het wateroppervlak vol met het frisse groene blad van de dotter en het groen-rode blad van de waterlelies. Ook de kikkers starten hun kwaakconcerten op. De eerste libellen zijn gesignaleerd. Heerlijk! 

Uitbarsting
De natuur is geëxplodeerd. Gefascineerd heb ik dat om me heen zien gebeuren, elk jaar weer een wonder.
En de twee nieuwe bewoners? Die hebben het goed naar hun zin in hun nieuwe omgeving.
En tja, daar zat ik ook niet over in…

Fijne zondag!
Lieve groet, Anneliese.

Foto