Wat vindt hij leuk?

Woensdag 15 april 2020

We hadden net een krappe drie weken verkering toen Theo jarig was. Hij gaf een feestje waar ik natuurlijk ook voor was uitgenodigd. De vuurdoop van het ontmoeten van zijn familie had ik gelukkig al achter de rug.
Ik was pas 17 jaar en ging doordeweeks nog naar school. In het weekend mocht ik van mijn ouders één avond uit, zo ging dat toen.

Nu was het kopen van een ‘cadeau op maat’ best moeilijk omdat we nog in de fase van elkaar ontdekken zaten. Wat voor smaak had hij? Wat vond hij mooi? Ik wist het niet. Omdat ik niet met lege handen aan kon komen, vroeg ik aan zijn familie om raad. ‘Muziek’ was hun advies, ‘een lp van bijvoorbeeld Roy Orbinson’. Van die muzikant had ik nog nooit gehoord. Maar in de muziekwinkel in Oss wisten ze daar wel raad mee. Weer thuis liet ik mijn aankoop zien.

‘En, heb je hem eerst beluisterd?’
‘Nou, euh … ikke …’ Met het schaamrood op de kaken moest ik bekennen dat ik dat niet had gedaan. Ik had, nadat ik die lp in mijn handen kreeg gedrukt, gelijk afgerekend, blij dat ik was geslaagd.
‘Moet je dat niet eerst doen? Dan kan je er over meepraten.’ Die opmerking was niet verkeerd.

Ik haalde mijn pick-up voor de dag, legde de lp erop, stelde het goede toerental in en haalde de arm van de pick-up omhoog en naar me toe. Na de klik duwde ik die weer naar voren en plaatste de naald voorzichtig in de eerste groef.
Na het horen van het eerste nummer was ik verkocht. Deze muziek smaakte naar meer.
Toen hij mij een dag later met zijn auto ophaalde voor het feest, gaf ik hem schuchter mijn cadeau, in de hoop dat hij hem nog niet had. Gelukkig was de lp een schot in de roos.

Later hebben we tijdens onze vele autoritjes menig cassettebandje beluisterd, waarop in zijn handschrift stond geschreven ‘Goud van Oud’. Er ging voor mij qua muziek een totaal nieuwe wereld open.

En nu, nu hij er niet meer is geniet ik volop van zijn/onze muziek als die op de radio voorbijkomt. Buddy Holly, Peter and Gordon, Gerry & The Pacemakers, noem ze allen maar op. Als ik hun nummers hoor, zwijmel ik lekker weg. Vooral bij ‘Oh Pretty Woman’ van Roy Orbinson…
http://youtu.be/VAafgdbtujo

Foto