Het is goed toeven in Vakantiehuis De Paardenstal

Zondag 22 oktober 2017

Nieuwe slapers

Helemaal doorweekt van de regen komen de nieuwe slapers, voor mijn vakantiehuis, het terrein op gefietst. Vanuit IJmuiden hadden ze de trein gepakt tot aan Nijmegen om vanaf daar het laatste stuk naar Siebengewald te fietsen. Jammer voor ze, maar juist op het moment dat ze op de fiets stappen, besluit men ‘boven’ alle sluizen open te zetten. Gelukkig deert dat mijn gasten niet, ze zijn wel wat gewend. Na zich in het vakantiehuis te hebben afgedroogd, snel in andere kleding gehesen en de haartjes gekamd, komen zij zich bij mij opwarmen aan een hete bak koffie. Met daarbij natuurlijk een stuk taart. Die komt net uit de oven, deze keer gebakken met vijgen (uit de kas), appels en walnoten (uit de boomgaard). Er blijft geen kruimeltje over.

 

Service

Toen wij hier 20 jaar geleden neer streken, besloten wij van de toenmalige paardenstal een gastenverblijf te maken. Onze eerste klus bestond uit het verwijderen van de paardenstront. Met krachtige waterstralen trachtten wij plafond, muren en vloer schoon te spuiten, om elkaar daarna weer met een plens water te ontdoen van alle viezigheid. Het was hartje zomer, schitterend weer, en hadden volop plezier. Onder onze handen, met hulp van deskundigen, toverden we de stal om tot een gezellig gastenverblijf.

Het verdere ombouwen naar vakantiehuis was zes jaar geleden de volgende stap. Niet zo’n grote, maar wel een belangrijke, voor mij was het in ieder geval een gouden greep. Wat is het verschil zal je je afvragen. Nou, dat zit hem in het gebruik. Het gastenverblijf moet je zien als een hotelkamer: een goed bed, lekkere douche en ontbijtje met eitjes van eigen kippen.  Voorheen verbleven de gasten er altijd één nacht, in combinatie met een diner in ons restaurant. Het huisje zagen we dan ook als een serviceartikel voor onze gasten die van ver kwamen. Zo hoefden ze ’s avonds laat ná het diner niet meer achter het stuur te kruipen om nog naar huis te rijden. En kon men tijdens het diner genieten van een goed glas wijn waarna men na afloop gelijk het bed in kon duikelen. Ja, toen runden wij nog saampjes, Theo en ik, ons restaurant …

Het vakantiehuis is daarentegen juist bedoeld voor een verblijf van minimaal twee nachten tot één - twee - drie weken, net wat de logées willen. Je moet je er thuis voelen, een potje kunnen koken, relaxen in de woonkamer, voldoende kastruimte in de slaapkamers, fietsstalling onder het afdak, ligbedjes in de tuin, houtkacheltje buiten voor de late uurtjes, en nog veel meer!

 

Economisch nieuws?!

In 2011 veranderde alles plots. Helaas niet vrijwillig, we hadden hier zo graag in lengte van dagen mee door willen gaan. Lekker koken, gasten verwennen, zalig toch?! Het leven nam echter een nare wending door Theo’s ziekte, met kort daarop zijn overlijden. Voordat ik amper kon bedenken hoe alles verder zou gaan, had ik ‘n dag later al een journalist aan de telefoon. Hij wilde een artikel schrijven over De Bourgondische Hoeve. Reden: het op dat moment sluiten van het restaurant, dat was in zijn ogen namelijk economisch nieuws. Was de reden niet zo tragisch zou ik er bijna trots op kunnen zijn. Doch over het ‘overlijden van Theo’ en de ‘persoon Theo’, dé reden van dit alles, sprak hij niet. Toen ik daar een opmerking over maakte zei hij dat wat hij had vernomen toch klopte? Op een snibbige toon gaf ik hem, in een opwelling, als antwoord dat zowel het gastenverblijf als het winkeltje wel degelijk open bleven. Nadat dit de volgende dag als zakelijk nieuws in de krant werd gepubliceerd, ging ik vol met (boze) adrenaline aan het werk. Met een kleine verbouwing werd het gastenverblijf aangepast voor een langer en comfortabeler verblijf en doopte ik het gastenverblijf om tot Vakantiehuis ‘De Paardenstal’.

 

Aan het werk

Nadat ik het vakantiehuis vervolgens had aangemeld op diverse sites kwamen al vlot de eerste boekingen binnen. Zoals ik al zei, dat ombouwen was een goede zet. Ook het restaurant dat ik omgeturnd had naar Koffie- & Theeschenkerij ontving de eerste gasten. Ik ging wecken en het winkeltje raakte intussen aardig vol met potjes, zakjes en flesjes gevuld met allerlei combinaties van groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin, kas en boomgaard. Om het vakantiehuisje nog duurzamer te maken dan het al was, liet ik er zonnepanelen op plaatsen. Daarna was de uiteindelijke aanmelding bij Natuurhuisje.nl een logische stap. De gasten die door deze site bij mij komen, passen helemaal in het plaatje van rust, natuur, privacy. Precies dat wat ik én de omgeving ze kan bieden.

 

Natuurhuisje

We gaan weer even terug naar mijn gasten uit IJmuiden. Terwijl ze van de koffie en taart genieten, praten we gezellig bij. Via de telefoon hadden we al met elkaar kennis gemaakt, maar nu in het echie, face to face, is dit natuurlijk veel gezelliger èn directer! Zoals altijd vraag ik, dus ook aan hen, waarom de keuze op Siebengewald als vakantiebestemming is gevallen. Wat gaf hen nu juist het zetje om bij mij te komen logeren?

 

Nationaal Park De Maasduinen

Het blijken echte natuurmensen te zijn. Thuis genieten ze al volop van Het Nationaal Park Kennemerland. Wonend in IJmuiden schurken ze daar tegenaan en zijn er ook vaak in te vinden. De Maasduinen is voor hen echter nog onbekend terrein en die willen ze graag fietsend gaan verkennen, daarvoor is Siebengewald een goed uitgangspunt. We hebben hier volop fiets- en wandelroutes, met van die perfecte knooppunten, waardoor je nooit kan verdwalen! En zo logerend op de grens willen ze ook even Duitsland in, naar Goch of Kleve. Of het Reichswald, één van de grootste natuurgebieden van de Niederrhein.

 

De persoonlijke ‘touch’

De doorslag gaf de beoordelingen die ik had gekregen van eerdere logées. Ten eerste de volle 5 ‘Sterren’ c.q. ‘Groene Blaadjes’ (waar ik natuurlijk hartstikke trots op ben).

Maar vooral de geschreven reacties, zoals bijvoorbeeld deze:

“Dit is het boerenleven, bij een prachtige woonboerderij, tussen de kipjes. Op het terrein zitten veel vogels en in de vijver ook wat watervogels, erg leuk. Heerlijk rustig gelegen. De eigenaresse wil graag dat alles naar de zin is, dus mocht je iets speciaals nodig hebben, dan regelt ze dat (top!). De bedden zijn prima, er is een heerlijke bank, de keuken is prima geoutilleerd om een maaltijd te bereiden. Het huisje is basic, maar tegelijkertijd van alle gemakken voorzien. En er stond een heerlijk welkomstpakketje klaar met geweckte soep, jam e.d. uit eigen keuken en verse eitjes. We zijn heerlijk tot rust gekomen! Het huisje is goed te verwarmen, het was erg koud buiten 's nachts, maar daar hebben we binnen niks van gemerkt”.

 

Zag ik het nu goed, staat het te koop?

Ja, dat klopt, vakantiehuis, de boerderij, alles, het hele pakket! En zo’n goed lopend vakantiehuis is daarbij mooi meegenomen. En psssst, niet verder vertellen, of eehh, doe dat toch maar wel: Ga je de boerderij als woning kopen, betaalt het huisje in feite jouw hypotheek, schitterend toch? Kijk maar eens op Funda, zie je meteen met alle foto’s op die site, hoe mooi het vakantiehuis er van binnen uit ziet. De link is:  https://www.funda.nl/koop/siebengewald/huis-49028460-pannenweg-4/

Na het welkom met koffie en taart neem ik mijn slapers mee naar het huisje, waar ze een volle week gaan logeren, en geef daar een kleine rondleiding. De kippen staan ons bij de poort van de kippenren al nieuwsgierig op te wachten. Het zijn gewoon charmeurs die van gezelligheid houden en intussen schooien om een stukje brood. Op het eind leg ik de gasten nog uit wat er in het welkomstpakketje zit. Ik laat ze alleen zodat ze zich kunnen gaan settelen en loop weer terug naar de boerderij. De kippen geef ik nog een vette knipoog, morgen krijg ik weer lekkere verse eitjes van ze.

Misschien komen jullie een keertje bij mij logeren? Of denken jullie, daar wil ik ook wonen. Dat kan natuurlijk allemaal, laat maar horen. Een ding is zeker: Het is hier goed toeven op de boerderij en in het vakantiehuis aan de Pannenweg in Siebengewald. Tot ooit.

 

Lieve groet, Anneliese.

Foto