Vol verwachting klopt ons hart

Zondag 26 november 2017

Vol verwachting klopt ons hart


Kerstfair Drunen

Dit weekend sta ik, net als vorig jaar, drie dagen lang op de Kerstfair in Drunen. De locatie: De Voorste Venne, Partycentrum Wynand van Delft. Een super mooie locatie met gezellige medestandhouders plus een goede sfeer. Dat laatste komt mede ook door de muziek: kerstliedjes. Op de achtergrond hoor je zachtjes, heel passend, kerstliedjes. Tussendoor zorgt een troubadour voor de nodige variatie. Met een geluidsversterker op zak zorgt hij ervoor dat zijn stem de diverse zalen bereikt.

Vol verve zingt hij ‘Jingle Bells’, ‘Let it Snow’ en ‘Rudoph the Rednose Rendeer’. Op verzoek ook andere nummers.

De Stoomboot

Als hij een kind ziet, een meisje van ongeveer vijf jaar oud, aan de hand van haar oma loopt hij op haar af en vraagt haar; “Wat wil je horen, wat mag ik voor jou zingen?” Helemaal in de ban van de kerst verwacht hij, net als de anderen om hem heen, een kerstlied. Maar nee. Zij wil ‘Zie ginds komt de stoomboot’ horen. In deze tijd van het jaar denkt een kind uiteraard nu maar aan één ding. Iedereen om haar heen barst spontaan in lachen uit.

Een echte hype

Terwijl ik dat zo bekijk bedenk ik me dat dat kleine meisje ons iets heel goeds laat zien. We zitten nog in november. Volgens de agenda krijgen we eerst het Sinterklaasfeest en één maand later pas Kerstmis. Wij laten ons allen al weken meeslepen met de Kerstmis-hype. En ik maak me daar ook schuldig aan met mijn kerstmarkten!

Alles op zijn tijd

In de winkelstraten zijn de Sint en zijn Pieten op dit moment helaas nog niet echt aanwezig. Ondanks dat hij druk doende is met zijn grote tournee door het hele land. Ik zie zelfs winkels die al helemaal versierd zijn met kleurrijke ballen en groene takken.  

Zo komt vandaag komt de goedheiligman op bezoek in Siebengewald. Groot feest voor de kinderen! En wij, de ouderen? Juist, wij maken ons alleen maar druk om welke kerstboom we dit jaar gaan kopen. Een echte, een Noorman? Of wordt een nepperd die we na Oud & Nieuw, desnoods met ballen en piek er nog in/op, naar zolder brengen om deze daar te parkeren tot het volgende jaar.

Dat kleine meisje heeft helemaal gelijk. Eerst genieten van de Sint, daarna mogen we los gaan met de Kerstman.

Wat was het spannend!

Als kind genoot ik vroeger enorm van deze tijd. ’s Avonds voor het slapen gaan de schoen zetten. Niet dat er de volgende ochtend altijd iets in zat. Maar als dat wel zo was glunderde ik van oor tot oor. Op sinterklaasavond werd er altijd, terwijl mijn familie en ik in spanning op de cadeautjes zaten te wachten,  door mijn vader hard op de voordeur gebonsd. Vol verwachting staarden we even later in de hal naar een grote mand, vol met kleine pakketjes, verpakt in kleurrijk papier. Dat was een groot feest. En zingen dat we deden, tot we er schor van waren. Jaren later gingen we lootjes trekken, surprises maken, gedichten schrijven. Met veel plezier, ergernis en frustraties vooraf. Op de avond zelf genoten we dan van al onze ‘net niet’ geslaagde bouwsels of rijmen. We  zaten als familie bij elkaar en hadden samen plezier, gezellig bij de warme kachel!

Die Toon…

Grappig, zoals dat kleine meisje mij even terug slingerde in de tijd. En jullie? Hoe vierden jullie thuis Sinterklaas?

Toon Hermans heeft daar een mooie conference over gemaakt.
Hieronderaan staat de link. Ik wens jullie een ouderwets luister- en kijkplezier!

Lieve groet, Anneliese Vonk

Foto