Hoor de vogeltjes fluiten...

Zondag 28 januari 2018


Tellen!
Hebben jullie vandaag of gisteren óók de tuinvogels geteld? Het is namelijk Nationale Tuinvogeltelling 2018, georganiseerd door Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek. Elk jaar weer leuk om aan mee te doen. Het kost je slechts een half uurtje, dat jammer genoeg zó voorbij is.

Luisteren en herkennen
Mijn dag begint in de vroege uurtjes al direct met vogelgeluiden. Dan hoor ik de vogels om mij heen ontwaken zoals bijvoorbeeld de tortelduiven die alweer druk doende zijn met elkaar ‘te verleiden’.

Het meest onder de indruk ben ik van de steenuil. Sinds een paar dagen hoor ik hem/haar zowel vóór het slapen gaan, als ie de nacht in gaat, als ’s ochtends vroeg net vóórdat ik opsta. Eerst een beetje schel, met korte kreten, zo van “Pas op!” om even later over te gaan in een wat langgerektere melancholischere roep alsof ie, op zoek zijnde naar een partner, een verhaal vertelt. Hopelijk settelt het steenuilenechtpaar zich dit jaar weer in de uilenkast in de oude walnotenboom. Liefst eerder dan, zoals afgelopen jaar, de spreeuwenfamilie. Afwachten maar, spannend! 

Kijken, herkennen én tellen
Zittend voor de grote pui in het restaurant, heb ik zaterdag de vogels geteld. Opzij van het huis staat een ouderwetse sterappelboom die wij, Theo en ik, in 1998 tussen de toen nog iele taxushagen gepoot hebben. In die boom hangen elke winter vetbollen. Vanuit het restaurant kijk je daar recht op, altijd weer een magnifiek gezicht om al die vogels daarvan een graantje te zien meepikken.

Heggenmussen, roodborstjes, koolmeesjes, boomkruiper, houtduiven, merels (gelukkig!), pimpelmeesjes, winterkoninkjes én staartmeesjes zie ik regelmatig in én onder de boom landen.. Verder verblijven er in de vijver een koppel wilde eenden en onze waterhoentjes. Hoog in de bomen zitten de buizerds, eksters en Vlaamse gaaien. Ook vliegen er ganzen over, alleen kan ik doordat ze op grote hoogte vliegen niet zien of het Grauwe Ganzen, Nijlganzen of Grote Canadese Ganzen zijn. Het is in ieder geval overal wel een gezellige bedoening.

Mijn telling heb ik netjes doorgegeven aan de Vogelbescherming. Jullie kunnen dat ook doen via deze link: https://www.tuinvogeltelling.nl/

‘Rare’ leuke onverwachte vogels
Naast de ‘gewone’ tuinvogels komen er die dag ook ‘rare’ vogels het terrein op. Kinderen van groep 5, 6 en 7 fladderen, nadat ze uit hun ouders auto stappen, richting vijver, klimrek en bosje, als een nest zwaluwen. Zij zijn onderdeel van de ‘Jeugdboerenbruiloft Siebengewald’ die over twee weken tijdens de carnaval plaats vindt. Er openbaart zich een hele jeugdboerenfamilie voor mij: bruid en bruidegom met wederzijdse ouders, broers en zussen, neven en nichten, ooms en tantes, een klas vol! Ze komen voor een ‘kiekjes’sessie waarbij de jassen wel even uit moeten zodat de mooie ouderwetse jurkjes en pakken toonbaar zijn. Ach gossie, ze staan bijna allemaal te blauwbekken, dus kruipen ze snel na het maken van de foto’s weer in hun warme jassen met donsvulling…

Als verrassing stappen er tijdens de fotoshoot zeven dames, kwekkend en wel, voor mijn huis van hun fiets, zij hebben zin in een bakkie koffie. Alhoewel het restaurant zaterdagsmiddags gesloten is, nodig ik ze uit om binnen plaats te nemen, ik ben er tenslotte toch, en zet voor hen de waterketel op het vuur. Uiteraard geef ik hen de mooiste tafel, die voor het raam, zodat ook zij kunnen genieten van de vogeltjes…

Ik mis je’ - vogel
De mooiste vogel van die dag komt wat later in de middag op bezoek, Ireen. We kennen elkaar door ons beider werk al heel wat jaren. Maar ‘de klik’ kwam er pas echt op de dag van de opnames van het programma ‘Ik mis je’, waarvoor wij alle twee afgelopen oktober zijn geïnterviewd door Hella van der Wijst.

Ook wij gaan voor het raam zitten, met uitzicht op de vogels. Terwijl we samen, met een grote pot hete thee, de vogeltjes in de gaten houden, praten we over pijn en verlies, maar ook over humor en grappen. Plots legt ze een mooi sieraad op tafel, een libelle met sierlijke sterke vleugels. Een cadeautje voor mij. In gedachten sta ik weer op de steiger bij de vijver, met Hella, terwijl een mooie blauwe libelle ons gezelschap houdt.   

Vogel-citaat
Het volgende citaat is een Chinese wijsheid. Ik vind het een mooie samenvatting van alle gebeurtenissen van afgelopen zaterdag.

Je kunt niet tegengaan dat de vogels van het verdriet komen overvliegen,
maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten in je haar maken.

Ik wens jullie een fijne VOGELdag!
Anneliese

FotoFotoFotoFoto